خواص کنجد چیست؟ چقدر درباره انواع کنجد و خواص آن اطلاعات دارید؟ به نظر شما، مصرف کنجد چه کمکی به سلامتی افراد می کند؟ حتما شما هم شنیده اید که پزشکان مصرف کنجد را برای همه رده های سنی توصیه می کنند. اما شاید برای تان این سوال پیش آمده باشد که خواص کنجد چیست؟ و چرا باید این ماده غذایی را مصرف کرد؟
در این مقاله می خواهیم درباره خواص کنجد صحبت کنیم و اطلاعات دقیقی را به شما ارائه دهیم که چرا باید مصرف کنجد را در رژیم غذایی خودتان بگنجانید. هم چنین می خواهیم شما را با انواع کنجد آشنا کنیم. هم چنین، درباره بهترین شیوه مصرف کنجد هم صحبت خواهیم کرد که بتوانید به بهترین شکل از خواص کنجد بهره مند شوید. بنابراین، برای آشنایی با خواص کنجد، این مقاله را تا انتها بخوانید.
کنجد چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
کنجد یک دانه گیاهی، روغنی و ریز است که بیشتر در کشورهای گرمسیری به خصوص کشور آفریقا کشت می شود. اما محبوبیت این دانه در سراسر جهان آن قدر زیاد است که امروزه کنجد به یکی از اجزای اصلی در آشپزی کشورهای خاورمیانه و آسیای شرقی تبدیل شده است. دانه های کنجد، سرشار از مواد معدنی از جمله منیزیم، کلسیم، روی، آهن، فسفر، منگنز و سلنیم هستند.
همچنین دانه های کنجد، یک منبع غنی از ویتامین ها به ویژه ویتامین B هستند. علاوه بر تامین مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن، یکی از خواص کنجد این است که این دانه ها سرشار از پروتئین، آمینواسیدهای ضروری برای بدن، اسیدهای چرب غیر اشباع و فیبر هستند.
انواع کنجد و خواص آن
کنجد به انگلیسی، Sesame گفته می شود. واژه ای برگرفته شده از زبان یونانی که به معنی دانه ای سرشار از چربی است. کنجد به سه شکل در طبیعت دیده می شود: کنجد سفید، کنجد سیاه و کنجد قهوه ای. خواص کنجد بین هر سه نوع کنجد، مشترک است اما تفاوت های جزئی هم در بین انواع کنجد و خواص آن وجود دارد که در ادامه به اختصار به آن ها اشاره می شود:
تفاوت در شکل ظاهری
دانه های کنجد سفید، ظاهری طلایی و قهوه ای کم رنگ دارند. اگر دانه های کنجد سفید را به شکل بوداده مصرف کنید، معمولا این پوشش طلایی به رنگ قهوه ای در می آید. دانه های کنجد قهوه ای با پوششی ضخیم تر پوشانده شده اند. اما دانه های کنجد سیاه، با پوشش ضخیم و سیاه رنگ پوشانده شده اند.
تفاوت در طعم دانه های کنجد
دانه های کنجد سفید معمولا طعم شیرین و دلچسبی دارند. به همین دلیل هم هست که اکثرا در طبخ نان ها و شیرینی ها، از آن ها استفاده می شود. روغن ارده و حلوا ارده هم فرآورده های پرطرفداری هستند که از کنجد سفید به دست می آیند.
اما طعم دانه های کنجد سیاه، معمولا تلخ و کمی گس است. کسانی که ذائقه شان با تلخی سازگار نیست، کنجد سیاه را به شکل ترکیب شده با سایر ادویه ها و به عنوان چاشنی به غذاهای خود اضافه می کنند. هم چنین، می توانید برای بهره مندی از خواص کنجد، از مربای کنجد سیاه استفاده کنید.
مربای کنجد سیاه
مربای کنجد سیاه از ترکیب کنجد سیاه و شیره انگور به دست می آید. این مربا، سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. اگر از این مربا در وعده صبحانه خود استفاده کنید، انرژی تمام روز خود را تامین کرده اید. بعضی از افراد، برای تهیه مربای کنجد سیاه به آن عسل هم اضافه می کنند تا طعم شیرین تری به آن ببخشند. به همین خاطر هم هست که این افراد از خواص کنجد و عسل با هم بهره می برند.
از خواص کنجد و عسل می توان به تامین انرژی برای بدن، تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان بیماری های عفونی مثل سرماخوردگی اشاره کرد. عسل سرشار از ویتامین A می باشد. کنجد هم که دارای ویتامین B است. هر دو این ویتامین ها، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند. به همین خاطر، توانایی بدن را برای مقابله با بیماری ها افزایش می دهند.
خواص و فواید کنجد
برای بهره مندی از خواص کنجد، شما می توانید از همه انواع کنجد استفاده کنید. اگر عادت به مصرف کنجد را در رژیم غذایی خود ایجاد کنید، می توانید از خواص این ماده غذایی بهره مند شوید. به همین خاطر، در این بخش درباره خواص کنجد بیشتر با شما صحبت خواهیم کرد تا متوجه شوید که چرا باید کنجد بخورید.
مصرف کنجد می تواند به حفظ سلامت عمومی بدن کمک کند
یکی از خواص کنجد این است که این دانه ها می توانند تولید کننده آنتی اکسیدان باشند. آنتی اکسیدان ها، ترکیباتی هستند که می توانند با حذف اکسیژن فعال، سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند. اکسیژن های فعال، ترکیباتی خطرناک هستند که به دلیل استعمال دخانیات، آلودگی هوا، مصرف غذاهای فرآوری شده و بیماری های زمینه ای در بدن به وجود می آیند.
وجود رادیکال های آزاد در بدن می تواند احتمال ابتلا به سرطان را هم در بدن بالا ببرد. اما دانه های کنجد، می توانند با خنثی کردن این رادیکال های آزاد، سلول های سرطانی را مهار کنند. بنابراین، می توان گفت یکی از خواص کنجد، کاهش احتمال ابتلا به سرطان است.
مصرف کنجد می تواند به سلامت استخوان ها کمک کند
یکی از مهم ترین خواص کنجد، به ویژه کنجد سیاه این است که این ماده غذایی سرشار از کلسیم می باشد. کلسیم باعث افزایش رشد و قد کشیدن کودکان در سنین رشد می شود. هم چنین مصرف یک منبع غذایی سرشار از کلسیم، به ورزشکاران کمک می کند که از آسیب های جسمی در حین تمرینات سنگین در امان بمانند. سالمندان هم نباید فراموش کنند که از خواص کنجد بهره مند شوند، چون آن ها هم نیاز به یک منبع غنی از کلسیم دارند تا سلامت استخوان های آن ها را تامین کند.
از آن جایی که کنجد سیاه نسبت به کنجد سفید، میزان کلسیم بالاتری دارد، بنابراین می توان گفت یکی از خواص کنجد سیاه، تامین میزان کلسیم مورد نیاز برای بدن می باشد. تحقیقات نشان داده است که میزان کلسیم موجود در یک قاشق غذاخوری کنجد سیاه، سه برابر بیشتر از یک لیوان شیر می باشد.
مصرف کنجد می تواند به سلامت معده کمک کند
اگر از دانه های کنجد در رژیم غذایی خود استفاده کنید، از خواص کنجد برای معده هم بهره مند شوید. کنجد، دانه ای سرشار از فیبر است. وجود فیبر در مواد غذایی، به هضم بهتر غذا و عملکرد بهتر دستگاه گوارش کمک می کند. هم چنین ویتامین B موجود در دانه های کنجد، باعث تقویت باکتری های مفید معده می شوند.
این باکتری ها، مواد لازم برای عملکرد صحیح آنزیم های معده را تولید می کنند. بنابراین، کسانی که از بیماری های معده و دستگاه گوارش رنج می برند، بهتر است از کنجد در غذاهای خود استفاده کنند.
نکته ای که باید به آن توجه شود این است که می توان برای حفظ سلامت معده، کنجد را با عسل ترکیب کرد. بدین ترتیب می توانید از خواص کنجد و عسل به صورت همزمان بهره مند شوید.
مصرف کنجد می تواند باعث افزایش باروری در مردان شود
اگر درباره خواص کنجد بوداده برای مردان جستجو کرده باشید، حتما به تاثیر مصرف کنجد روی افزایش باروری در مردان پی برده اید. توانایی باروری و تولید اسپرم های بارور در مردان، ارتباط مستقیمی با میزان هورمون تستوسترون یا هورمون مردانه در بدن آن ها دارد. اگر مردها به میزان کافی مواد معدنی به ویژه روی را دریافت کنند، میزان هورمون تستوسترون در آن ها افزایش می یابد.
پس یکی از خواص کنجد بوداده برای مردان، تامین میزان روی و سایر مواد معدنی در بدن آن هاست. هم چنین، مصرف کنجد بوداده باعث می شود که مردان بتوانند اسپرم های بارور بیشتری را تولید کنند و پتانسیل باروری در آن ها بالاتر می رود.
خواص کنجد برای زنان
خواص کنجد برای زنان، فقط به خواص کنجد در پریودی که در بالا به آن اشاره شد، محدود نمی شود. مصرف کنجد می تواند نقش قابل توجهی در سلامت عمومی زنان و رفع تنبلی تخمدان داشته باشد. زیرا کنجد دارای میزان زیادی ویتامین E است که به فعالیت منظم تخمدان ها کمک می کند. هم چنین مصرف کنجد می تواند سطح هورمون های جنسی را بالا برده و در افزایش میل جنسی تاثیر بگذارد. خانم های یائسه با مصرف کنجد، می توانند نشاط و شادابی بیشتری را تجربه کنند. کنجد برای خانم های باردار هم مفید است، اما بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک متخصص خود مشورت کنند.
خواص کنجد برای رحم
خواص کنجد برای رحم یکی از موضوعاتی است که همه خانم ها باید از آن آگاه باشند. کنجد قاعده آور است، بنابراین مصرف کنجد به ویژه کنجد سیاه در خانم هایی که قاعدگی دردناک دارند، می تواند به کاهش دردهای شدید قاعدگی و کاهش اسپاسم عضلات شکمی کمک کند. از آن جایی که کنجد سیاه دارای میزان زیادی ترکیبات آنتی اکسیدان است، می تواند خواص التهابی را کاهش دهد که خود به تسکیل درد کمک می کند. اما خواص کنجد سیاه برای قاعدگی، فقط محدود به کاهش درد نمی شود، بلکه مصرف منظم کنجد می تواند در تنظیم چرخه قاعدگی و تنظیم سطح هورمون های استروژن و پروژسترون در خانم ها نقش مهمی ایفا کند.
مصرف کنجد می تواند برای رفع تنبلی تخمدان موثر باشد
در نتیجه پژوهش و تحقیقات انجام شده توسط گروه های متعددی از دانشمندان، خواص کنجد برای تخمدان به اثبات رسیده است. مصرف کنجد یا فرآورده های آن، خواه به شکل مربای کنجد سیاه باشد، خواه به شکل روغن کنجد، می تواند در درمان تنبلی تخمدان موثر باشد. اگر خانم ها از کنجد استفاده کنند، توانایی تخمک گذاری و پتانسیل بارداری در آن ها افزایش می یابد. هم چنین کنجد به دلیل غنی بودن از آهن، می تواند به خانم ها برای رفع کم خونی کمک کند.
شایان ذکر است که علاوه بر خواص کنجد برای تخمدان، مصرف کنجد می تواند به سلامت رحم هم در خانم ها کمک کند. خانم هایی که از کنجد استفاده می کنند، می توانند از خواص کنجد در دوران قاعدگی هم بهره مند شوند. یکی دیگر از خواص کنجد این است که کنجد قاعده آور است. یعنی می تواند با افزایش انقباضات رحم، به شروع قاعدگی هم کمک کند.
مصرف کنجد می تواند باعث کاهش دردهای قاعدگی شود
خواص کنجد برای خانم ها، فقط محدود به خواص کنجد برای تخمدان نمی شود. زیرا، دانه های کنجد سرشار از ویتامین E هستند. ویتامین E نقش مهمی در تولید هورمون استروژن و پروژسترون دارد. هورمون های زنانه که نقش مهمی در تنظیم چرخه قاعدگی دارند. خانم هایی که معمولا پریودی های نامنظم دارند، نباید از خواص کنجد برای تخمدان و هم چنین فواید کنجد برای رحم، غافل شوند. زیرا، مصرف منظم کنجد به تنظیم چرخه قاعدگی کمک شایانی می کند. معمولا به خانم هایی که در دوران قاعدگی، درد و خونریزی زیادی دارند، توصیه می شود که از کنجد برای کاهش این دردها استفاده کنند.
مصرف کنجد می تواند باعث سلامت قلب شود
وقتی درباره خواص کنجد صحبت می کنیم، حتما باید به نقش کنجد در سلامت قلب هم اشاره ای داشته باشیم. دانه های کنجد، سرشار از منیزیم و سلنیم هستند. دو عنصر اصلی که سلامت قلب را تضمین می کنند. از طرفی، یکی از خواص کنجد، تنظیم فشار خون در بدن می باشد. حتما شما هم درباره ارتباط بین فشار خون بالا و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی آگاهی دارید.
کسانی که فشار خون بالایی دارند، بیشتر در معرض حملات قلبی، سکته قلبی و نارسایی های قلبی عروقی هستند. اما کسانی که خواص کنجد را فراموش نکرده اند، با مصرف این ماده غذایی، خود را از خطر ابتلا به فشار خون بالا و ریسک ابتلا به بیماری قلبی عروقی دور نگه می دارند.
مصرف کنجد در سلامت پوست و مو نقش مهمی دارد
یکی از خواص کنجد که امروزه بسیار هم مورد توجه قرار گرفته است، تاثیر مصرف کنجد در سلامت پوست و مو می باشد. برای اینکه از یک پوست سالم برخوردار باشید، می توانید از محصولات آرایشی و مراقبتی استفاده کنید که حاوی عصاره کنجد هستند. این محصولات به کلاژن سازی در بدن کمک می کنند و باعث جوان سازی پوست و رفع چین و چروک آن می شوند. هم چنین روغن های کنجد موجود در شامپوها یا ماسک های مو، به دلیل داشتن ویتامین E، به تقویت و استحکام بیشتر مو کمک می کنند.
مصرف کنجد می تواند عملکرد مغزی را افزایش دهد
اگر مادران باردار در دوران بارداری خود، از کنجد یا فرآورده های آن استفاده کنند، نوزادانی با هوش تر خواهند داشت. دانش آموزانی که از فرآورده های کنجد در وعده صبحانه یا میان وعده خود استفاده می کنند، ضریب یادگیری و حافظه قوی تری نسبت به هم سن و سال های خود دارند. جوانان و میان سال هایی که از کنجد استفاده می کنند، احتمال ابتلا به آلزایمر در سنین پیری در آن ها کمتر است.
بنابراین، خواص کنجد برای مغز برای همه رده های سنی قابل توجه است. این نکته ای است که حتما باید برای مصرف کنجد به صورت روزانه به آن توجه داشته باشید.
مصرف کنجد می تواند برای افراد مبتلا به دیابت مفید باشد
دانه های کنجد، دانه های بسیار مقوی و انرژی زا هستند. افراد مبتلا به دیابت بهتر است از کنجد استفاده کنند تا میزان انرژی بدن آن ها افزایش یابد. البته بسیاری از پزشکان به بیماران مبتلا به دیابت توصیه می کنند که در مصرف کنجد زیاده روی نکنند. زیرا کنجد باعث می شود قند خون بدن کاهش پیدا کند. اتفاقی که برای بیماران مبتلا به دیابت، خوشایند نیست.
نتیجه گیری
دانههای کنجد، بهویژه کنجد سیاه، سرشار از خواص مغذی و درمانی برای تمامی ردههای سنی هستند. در این مقاله، اهمیت مصرف کنجد برای سلامت عمومی، بهبود عملکرد تخمدانها در زنان و تأثیر مثبت آن بر سلامت مردان بررسی شده است. با بهرهگیری از اطلاعات ارائهشده، میتوانید از مزایای این ماده مغذی در سبک زندگی سالمتر بهرهمند شوید. برای تأمین نیاز خود به کنجد مرغوب، کنجد عمده سبزبهار را از فروشگاه سبزبهار تهیه کنید و از کیفیت بالای این محصول مطمئن باشید