برنج تراریخته چیست؟ و چه ویژگی هایی دارد؟ در این مقاله می خواهیم درباره برنج تراریخته صحبت کنیم و به نکات ضروری که درباره برنج تراریخته باید بدانیم، خواهیم پرداخت. در مورد برنج تراریخته، نظرات مختلفی وجود دارد. بعضی از افراد معتقدند که استفاده از محصولات تراریخته به طور کلی می تواند روی سلامتی اثرات سوئی داشته باشد. به همین خاطر، لازم است درباره برنج تراریخته و ویژگی های آن اطلاعات کافی داشته باشیم.
برنج تراریخته چیست؟
برنج تراریخته یا Genetically modified Rice(GM) نوعی از محصولات تراریخته یا دست ورزی شده به صورت ژنتیکی است. این محصولات همان طور که از نامشان پیداست، از نظر ژنتیکی دچار تغییراتی شده اند. یکی از مهم ترین این تغییرات، وارد شدن ژن Cry1ab به ساقه و دانه های برنج است. این ژن باعث می شود که برنج های تراریخته نسبت به حمله آفات و حشرات مقاوم تر باشند. یکی دیگر از ویژگی هایی که در برنج تراریخته دیده می شود، این است که این نوع از برنج ها، محصول بیشتری تولید می کنند.
آیا برنج تراریخته همان برنج اصلاح نژاد شده است؟
یکی از نکات ضروری که درباره برنج تراریخته باید بدانیم این است که برنج تراریخته با برنج اصلاح نژاد شده با هم متفاوت هستند. برنج اصلاح نژاد شده، برنجی است که در نتیجه ترکیب برنج های با نژاد مطلوب و در طی زمان به دست می آید. اما برنج تراریخته، برنجی است که در نتیجه دستکاری ژنتیکی و در آزمایشگاه تولید می شود.
برنج تراریخته چه ویژگی هایی دارد؟
مهم ترین ویژگی برنج تراریخته که توجه بسیاری از شالیکاران را به خود جلب کرده است، میزان محصول بیشتری است که از برنج های تراریخته به دست می آید. یکی از ادعاهایی که مخالفان استفاده از برنج تراریخته به آن استناد می کنند این است که تشخیص برنج تراریخته از برنج ارگانیک، برای بسیاری از افراد امکان پذیر نیست. به همین خاطر احتمال تقلب در عرضه برنج بالاتر برود و برنج های تراریخته به عنوان برنج های ارگانیک به فروش برسند. بنابراین، حتما باید دقت کنید که برنج مصرفی خود را از فروشگاه های معتبر عرضه برنج مثل فروشگاه سبز بهار فارس خریداری کنید.
مضرات برنج تراریخته
وقتی در مورد نکات ضروری که درباره برنج تراریخته باید بدانیم صحبت به میان می آید، یکی از نکات مهم توجه به مزایای استفاده از برنج تراریخته است. برنج تراریخته مزایای متعددی دارد، به همین خاطر هم هست که مصرف آن در سال های اخیر رونق بیشتری پیدا کرده است. در ادامه درباره مهم ترین مزایای برنج تراریخته صحبت خواهیم کرد.
کاشت برنج تراریخته می تواند باعث افزایش تولید محصول برنج به میزان 20% می شود. از طرفی، برنج تراریخته نسبت به آفات و حشرات مقاوم است. بنابراین کشاورزان در هنگام استفاده از برنج تراریخته، نیاز کمتری به استفاده از سموم کشاورزی دارند. تولید بیشتر محصول و کاهش هزینه های تولید باعث می شود که قیمت نهایی برنج های عرضه شده در فروشگاه ها هم کاهش پیدا کند.
معایب مصرف برنج تراریخته
مصرف برنج تراریخته همواره مخالفان جدی داشته است. مخالفان مصرف برنج تراریخته مدعی هستند که تغییرات ژنتیکی اعمال شده در برنج تراریخته، می تواند خطرات جدی روی سلامت انسان داشته باشد. در برنج های تراریخته، ترکیبی به نام گلیفوسیت تولید می شود که احتمال بروز جهش های ژنتیکی و ابتلا به سرطان را در افراد افزایش می دهد. هم چنین این ترکیب، ممکن است اختلالات گوارشی جدی را در مصرف کنندگان برنج های تراریخت به وجود بیاورد.
هم چنین کشاورزان معتقدند که کاشت برنج تراریخته ممکن است در ابتدا از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد، اما به دلیل اینکه در طی زمان حاصلخیزی خاک را کاهش می دهد، می تواند اثرات منفی روی کشت برنج داشته باشد.
در سال های اخیر، بعضی از محققان بیان می کنند که برنج های تراریخته در حال حاضر مانند برنج های ارگانیک در خاک کشت می شوند و خطرات جدی برای سلامت انسان ایجاد نمی کنند. اما واقعیت این است که باید در مورد مصرف برنج های تراریخته، همواره باید احتیاط های لازم را در نظر گرفت.
چگونه می توان برنج تراریخته را از برنج ارگانیک تشخیص داد؟
متاسفانه هیچ روش مشخصی برای تشخیص برنج تراریخته از برنج ارگانیک وجود ندارد. اما به طور کلی می توان سه روش را برای تشخیص برنج تراریخته به کار گرفت که عبارتند از:
اندازه دانه های برنج تراریخته
برنج های تراریخته دانه هایی بلندتر و باریک تر از برنج های ارگانیک دارند.
شکل ظاهری برنج های تراریخته
برنج های تراریخته، از نظر شکل ظاهری ممکن است شفاف تر و سفیدتر از برنج های ارگانیک باشند.
یک دست بودن دانه های برنج تراریخته
یکی از ویژگی های برنج تراریخته این است که معمولا دانه های برنج تراریخته، اندازه یکسان و یکدستی دارند. در حالی که در برنج های ارگانیک، معمولا تعدادی دانه های شکسته یا کوچک دارند.
آیا در ایران، برنج تراریخته مصرف می شود؟
در ایران دو نوع برنج تراریخته وجود دارد که به فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد. برنج طارم مولایی اولین برنج تراریخته ای است که در سال 1384 به بازار ایران عرضه شده است. مهم ترین تغییرات ژنتیکی انجام شده روی این برنج، افزایش مقاومت به آفات و حشرات و افزایش میزان تولید محصول است.
در سال های اخیر، برنج شیرودی هم به بازار عرضه شده است که یکی دیگر از انواع برنج های تراریخته ایرانی محسوب می شود. این برنج که دارای عطر و طعم معمولی می باشد، در مجالس و رستوران ها کاربرد زیادی دارد. خاستگاه اصلی این برنج، مناطق سردسیر ایران می باشد.
نتیجه گیری
در این مقاله نکات ضروری که درباره برنج تراریخته باید بدانیم را مطرح کردیم. برنج تراریخته به دلیل قیمت پایین تر به فراوانی در بازار برنج عرضه می شود. کاهش مصرف سموم کشاورزی و کاهش هزینه تولید می تواند برنج تراریخته را به انتخاب مناسبی برای کشاورزان تبدیل کند. اما واقعیت این است که خطرات و تهدیدات جدی در مورد مصرف برنج تراریخته وجود دارد که باید در هنگام خرید برنج ایرانی عمده و تک حتما به آن ها توجه کرد. اطلاعات ارائه شده در این مقاله، درباره برنج تراریخته به شما کمک می کند که در مورد این نوع از برنج ها، آگاه شوید و بتوانید خرید مطمئنی را تجربه کنید.