یکی از گیاهان گلدار که در دسته دولپهایها قرار میگیرد، گیاه کنجد است. این گیاه امروزه به طور گسترده کشت میشود و انواع مختلفی دارد. البته همه این کنجدها قابل برداشت نبوده و بسیاری از آنها از دسته کنجدهای وحشی هستند. در این قسمت در مورد انواع کنجد که قابل برداشت است و در مصارف خانگی استفاده میشود، صحبت خواهیم کرد.
انواع کنجد بر اساس رنگ دانهها
کنجدهای:
- سفید
- قهوهای
- سیاه
سه نوع از کنجدهای موجود در بازار هستند که توسط کشاورزان کشت میشود.
از جمله تفاوت انواع کنجد میتوان به این مورد اشاره کرد که کنجد سیاه عطر و طعم فوق العادهای نسبت به دیگر انواع کنجد دارد؛ اما محبوبیت کنجد سفید و قهوهای در کشور ما بیشتر از نوع سیاه آن است. دانههای کنجد سیاه، همان دانههای کنجد برداشت شده از زمین کشاورزی هستند که پوست آنها جدا نشده است.
تفاوت انواع کنجد
تفاوت انواع کنجد در این است که دانههای سفید کنجد، پس از برداشت در کارخانههای صنعتی و به وسیله دستگاهها غلافگیری شده، پوست آنها جدا میشود و دانههای با ظاهر زشت که در بین آنها وجود دارد، جدا شده و دانههای یکدست کنجد بستهبندی میشود.
فرآیند جدا کردن پوست نه تنها در ظاهر کنجدها تغییر ایجاد میکند، بلکه در طعم و ارزش غذایی آنها نیز موثر است. به این معنا که ارزش غذایی دانههای سیاه کنجد بسیار بیشتر از دانههای سفید است.
البته پوسته رویی دانههای کنجد که آنها را به رنگ سیاه درآورده است، باعث میشود که طعم کنجد نیز کمی تلخ شود؛ در حالی که در دانههای سفید چنین طعمی وجود ندارد و دانهها بسیار شیرین هستند. در بررسی تفاوت انواع کنجد موضوع دیگر این است که دانههای سیاه کالری و کلسیم بیشتری نسبت به دانههای سفید دارند.
طبقهبندی کنجد بر اساس محل کشت
اگر بخواهیم انواع کنجد را بر اساس کشور تولیدکننده آنها طبقهبندی کنیم، به دو دسته کلی کنجد ایرانی و کنجد خارجی تقسیم بندی میشوند.
در کشور ما ایران کنجد توسط کشاورزان شمالی و جنوبی کشت میشود. کشت کنجد به حدی است که بیشترین نیاز کشور به کنجد را تأمين میکند. از جمله شهرهایی که به کشت کنجد میپردازند میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- مازندران
- بوشهر
- هرمزگان
- کرمان
- فارس
- ایلام
- سیستان بلوچستان
در کشورمان ایران، انواع کنجد تولید میشود و بخش اعظمی از نیاز کشور را تامین میکند؛ اما برای برطرف کردن نیاز کشور به طور کامل واردات از برخی کشورها به کشور ما صورت میپذیرد. در این قسمت برخی از کشورها که کنجد آنها به کشور ما وارد میشود و کیفیت بسیار بالایی دارند، نام برده شده است:
- افغانستان
- هندوستان
- سودان
- چین
- پاکستان
- نیجریه
کاربردهای کنجد
کنجد یکی از دانههای پرکالری است. این دانه به دلیل داشتن بسیاری از پروتئینها چربیهای ضروری مورد نیاز برای بدن و ویتامینهای متعدد، میتواند نیاز روزانه بدن ما به پروتئین و ویتامین را تامین کند. دانه کنجد از جمله دانههای روغنی است که درصد چربی آن بسیار بالا بوده و در صنعت روغنگیری نیز از این دانهها استفاده میشود.
از کاربردهای کنجد این است که برای مصارف خوراکی استفاده میشود؛ از این دانهها برای تزیین کیک و شیرینی و برخی از غذاها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. ورزشکاران نیز از کنجد به دلیل کالری و پروتئین بالا در مکملهای خانگی خود استفاده میکنند. اما بیشترین استفاده از این دانههای کنجد به دلیل داشتن روغن زیاد در صنعت روغنگیری است.
برای افرادی که از کنجد برای روغنگیری استفاده میکنند، باید بگوییم که کیفیت روغنی که از دانههای کنجد سفید برداشت میشود، بسیار بیشتر از انواع دیگر است؛ اما شاید میزان روغنی که در نتیجه از کنجد برداشت میشود، در دانههای سیاه بیشتر باشد. توصیه ما به شما این است که برای روغنگیری از دانههای سفید استفاده کنید.
خرید کنجد سبزبهار فارس
برای اینکه بهترین نوع کنجد و با کیفیتترین نوع آن را تهیه کنید، باید از محل خرید خود اطمینان پیدا کنید و لذا از فروشندهای خرید کنید که به آن اعتماد دارید. خرید کنجد عمده سبزبهار فارس یک انتخاب مطمئن و مورد اعتماد است که کیفیت محصول را به شما تضمین میدهد تا دانه کنجد با عطر و طعم فوقالعاده تحویل بگیرید.
سخن پایانی
توصیه میشود از انواع کنجد در برنامه غذایی روزمره خود استفاده کنید؛ زیرا این دانهها بسیار مقوی بوده و به خصوص برای ورزشکاران استفاده از آن بسیار مفید است. از روغن کنجد نیز میتوانید به جای روغنهای جامد و مایع در پخت غذا استفاده کنید.